Wyciskarka wolnoobrotowa

Wyciskarki do gastronomii
Świeżo wyciskane soki są bardzo zdrowe, niemniej jednak żeby uzyskać najlepszą jakość takich soków, należy zastosować do wyciskania odpowiednie urządzenia. Wyciskarka gastronomiczna nie zawsze zapewnia, że uzyskany sok będzie świetnej jakości. Musimy podzielić wyciskarki ze względu na ich sposób działania.



Mamy na rynku wyciskarki wolnoobrotowe i normalne wyciskarki do owoców. Wyciskarka standardowa działa szybko, a przez to podgrzewa wyciskany materiał, czyli owoce, warzywa lub zioła, a to skutkuje stratami witamin i składników mineralnych. W wysokiej temperaturze zniszczeniu ulega w głównej mierze cenna witamina C. Wolnoobrotowe wyciskarki nie podgrzewają tak mocno towarów, a przez to nie powodują zmniejszenia ilości witamin. Wyciskarka wolnoobrotowa jest droższa, niemniej jednak umożliwia nam pozyskać sok o z całą pewnością lepszym składzie. Wyciskarka gastronomiczna do cytrusów jest dosyć dużą maszyną nastawioną głównie na wyciskanie sporej ilości soku z cytryny, mandarynek czy pomarańczy. Taka wyciskarka ma dużą pojemność i dosyć bardzo szybko działa, dzięki czemu daje możliwość generować nieomalże hurtowe ilości soków. Zwykłe normalne wyciskarki z przeznaczeniem do domu działają z całą pewnością wolniej, przez to możemy w nich przygotować mniejszą ilość soku. Nie oznacza to natomiast, że sok ten będzie miał gorsze właściwości. Tak jak wspomnieliśmy uprzednio, wszystko uzależniony jest od sposobu działania konkretnej wyciskarki, zatem warto zapoznać się ze specyfikacją danego urządzenia zanim zdecydujemy się na jego zakup.

Sprawdź również informacje na stronie: wyciskarka gastronomiczna do cytrusów.